Zoeken
  • Kelly Kal

De feestdagen en je huisdier. Waar moet je op letten?

Dit bijzondere jaar zit er al bijna op. Sinterklaas is weer in het land en de eerste kerstbomen worden zelfs opgetuigd. Kortom de feestmaanden zijn in volle gang.


Waar denk jij aan als je aan de feestdagen denkt? Zelf denk ik aan heel veel lekkers als; (chocolade)kruidnoten, kerstkransjes en oliebollen. Maar ook aan het zetten van je schoen, het optuigen van de kerstboom en het gezellig samenzijn met je dierbaren. Hoewel dat laatste dit jaar anders zal zijn dan normaal.


Onder de noemer dierbaren vallen in mijn ogen ook de huisdieren. En gelukkig kunnen we de feestdagen wel met hen vieren. Maar er zijn wel een aantal dingen waar we op moeten letten tijdens deze dagen.


Wie zoet is krijgt lekkers


Veel mensen weten dat chocolade giftig is voor zowel honden als katten. Let er daarom op dat zij hier niet bij kunnen. Bij ons hingen de kerstkransjes vroeger bijvoorbeeld alleen bovenin de boom, zodat de hond er niet bij kon. Maar je kunt ze net zo goed gezellig op een schaaltje leggen, welke je natuurlijk weghaalt wanneer je zelf uit het zicht bent. Want voor je het weet zijn ze weg! En wie geef je dan de schuld? De hond of was het misschien toch je partner? šŸ˜‰


En zoā€™n chocoladeletter in je schoen is hartstikke fijn om aan te treffen. Maar zet je schoen op een plek waar je huisdier de buit niet eerder vindt dan jijzelf. Want de meeste cadeautjes zijn goed ingepakt, maar huisdieren vinden het ook ontzettend leuk om ze uit te pakken voor je!


Ook de oliebollenkramen worden weer steeds drukker bezocht. En zeg nou zelf, zoā€™n grote schaal vol oliebollen is niet alleen ontzettend lekker, maar staat ook nog eens super gezellig op tafel. Je huisdier vindt dit vast ook erg lekker ruiken, maar let erop dat hij of zij hier niet bij kan. Waar gefrituurd eten op zich al slecht is voor de gezondheid van je huisdier, zijn de krenten die in sommige oliebollen zitten, ook nog eens giftig voor zowel de hond als de kat.


O dennenboom


Bij steeds meer mensen staat de kerstboom al in de woonkamer te pronken. En hoewel dit heel gezellig staat, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je huisdieren hebt.


Zo zijn de dennennaalden gevaarlijk voor je huisdier wanneer deze opgegeten worden. Ze zijn niet alleen giftig, maar ook scherp, waardoor ze de darmwand kunnen doorboren. Zorg er daarom voor dat er geen losse naalden op de vloer blijven liggen en dat je huisdier de boom met rust laat. Ook is het belangrijk dat je huisdier het water waar je boom in staat, niet opdrinkt. Hiervan kan je huisdier namelijk erg ziek worden.


Dan heb je ook nog het gevaar dat je kat in de boom klimt, waardoor de boom omvalt of dat er kerstballen kapotvallen. Ook kan je hond de kerstballen met zijn staart op de grond zwiepen. Geloof me, het gebeurt echt! Een tip tegen glasscherven in de voetzolen van zowel jezelf als je huisdier is om voor plastic kerstballen te kiezen. Ze zien er net zo gezellig uit, maar breken een stuk minder gemakkelijk.


Knallend het jaar uit


Dat we aan het einde van het jaar zijn aanbeland, betekent ook dat er weer een nieuw jaar voor de deur staat. En om dat te vieren hebben we natuurlijk ook een aantal tradities. Zo proosten we met champagne en ook de oliebollen mogen niet ontbreken. Het vuurwerk is dit jaar verboden, maar dat wil niet zeggen dat iedereen zich hieraan houdt.


Voor veel huisdiereigenaren komt het helemaal niet zo slecht uit dat dat vuurwerk dit jaar is afgeschaft, want een hoop dieren zijn bang voor al dat geknal. Katten kruipen weg en durven van schrik niet meer thuis te komen, honden raken in paniek en durven niet meer naar buiten, of erger, ze rennen weg met alle gevolgen van dien.


Let deze periode daarom extra goed op je huisdier. Houd je kat zo veel mogelijk binnen of, als het echt nodig is, laat hem alleen naar buiten wanneer het buiten licht is. En laat je hond aan de (lange) lijn uit, ook wanneer je denkt dat deze geen angst heeft voor vuurwerk. Je huisdier kan namelijk altijd schrikken van een onverwacht geluid en je weet nooit wat de gevolgen hiervan zijn. Ieder jaar raken er weer honden en katten vermist rond deze periode en je wilt natuurlijk niet dat jouw huisdier er hier Ć©Ć©n van is.


Fijne feestdagen


Wellicht waren dit allemaal open deuren voor je. Misschien heb je weer wat nieuws geleerd of heb ik je geheugen weer een beetje opgefrist. Hoe dan ook, ik wens je heel fijne feestdagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar! Geniet ervan met je dierbaren.


18 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven