Zoeken
  • Kelly Kal

Lichaamstaal: Kwispelen

Honden communiceren heel anders dan wij mensen. Ze gebruiken veel meer hun lichaam om te zich te uiten. Dit doen zij naar andere honden, maar ook naar ons als mens. Het is aan ons de taak om onze hond goed te leren “lezen”. Hoewel het belangrijk is naar de houding en beweging van het gehele lichaam van de hond te kijken, is het soms lastig al deze bewegingen tegelijk te interpreteren. In dit blog wil ik het daarom hebben over kwispelen.


Kwispelen ≠ blijdschap

Door veel mensen wordt nog altijd gedacht dat een hond blij is wanneer hij kwispelt. Hoewel dit zeker het geval kan zijn, is dit lang niet altijd zo. Er zijn namelijk nog veel meer emoties die je hond kan uiten met zijn kwispel. Hieronder behandel ik aan aantal van de meest duidelijk signalen die je hond aangeeft met zijn staart.


  1. Blijdschap

  2. Spanning

  3. Angst


Blijdschap

Wanneer je hond blij is, zie je een brede en ontspannen kwispel. Dat wil zeggen dat zijn staart breed van links naar rechts zwiept. Soms beweegt zelfs zijn hele kont mee wanneer hij dit doet. De staart wordt hierbij in een neutrale houding gedragen. Dus niet overdreven hoog de lucht in of extreem laag tussen de achterpoten.


Spanning

Wanneer je hond gespannen is, zie je dit ook aan de staart. De staart staat vaak wat hoger in de lucht en geeft een minder brede kwispel weer dan je bij blijdschap zult zien. Je ziet dat er spanning op de staart staat. Wat je ook kunt zien is dat de staart kleine rondjes draait als een soort propeller.


Angst

Wanneer je hond onzeker of angstig is, zal je zien dat de staart aangeknepen is. Dit wil zeggen dat de staart heel laag gedragen wordt en soms zelfs helemaal tussen de achterpoten verdwijnt. Heel soms zie je nog wel een heel klein gespannen kwispeltje, maar dit betekent zeker niet dat je hond blij is!


Meer dan een staart

Nu weet je dus dat een kwispelende hond in de basis niet per se een blije hond is. Maar je hond communiceert met zijn gehele houding. Daarbij is het ook handig te vermelden dat niet alle staarten op elkaar lijken. Zo heb je de krulstaarten die vaak op de rug liggen, de afgestompte staarten die bijna niet leesbaar zijn en ga zo maar door. In volgende blogs zal ik daarom verder ingaan op de lichaamstaal van de hond. Belangrijk is om erop te letten wat jouw hond je wil vertellen.20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven