top of page
Zoeken
  • Kelly Kal

Winterweer op komst! Een aantal tips om veilig op pad te gaan met je hond.

Sneeuw en Siberische temperaturen, dat is wat de weerberichten ons beloven. Sommige mensen en honden vinden het geweldig en anderen vinden het verschrikkelijk. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je het voor jezelf en je hond veilig houdt. Om je hierbij te helpen, volgen hieronder een aantal tips.

Tip 1: Geniet

Veel honden vinden sneeuw geweldig. Ze gaan erin graven, rollen rennen en soms van eten. Het geeft vaak aandoenlijke beelden en zo vaak maken we het niet mee hier in Nederland. Vergeet dus niet te genieten van de sneeuwpret.


Tip 2: Niet te veel sneeuw laten eten

Vaak krijgen honden wat sneeuw binnen tijdens het spelen. Bijvoorbeeld wanneer ze naar sneeuwballen happen. Daarnaast hebben veel honden de neiging sneeuw te happen van de grond. Laat ze dit niet te veel doen. De koude sneeuw kan ervoor zorgen dat je hond last van zijn maag krijgt.


Tip 3: Vermijd ijsklonten in de vacht

Honden met een dikke vacht zijn vaak iets beter beschermd tegen de kou dan honden met een dunne of korte vacht. Echter kan de sneeuw wel in deze dikke, lange vacht gaan klonteren. Dit zie je vaak bij de poten of op de buik bij de kleinere honden. Dit ziet er misschien grappig uit, maar voor je hond is dit niet prettig of zelfs pijnlijk.

Zie je dat dit gebeurt? Ga dan met je hond naar binnen en laat hem lekker opwarmen, zodat de sneeuw kan smelten. Ga deze ijsballen vooral niet uit zijn vacht trekken, want hierbij trek je aan zijn haar en dit is pijnlijk voor je hond.


Tip 4: Pas op bij gladheid

Merk je dat het ergens glad is? Ga hier dan niet lopen met je hond. Naast dat je zelf geblesseerd kunt raken door uitglijden, geldt dit ook voor je hond. Zo'n Bambi-tafereel ziet er misschien grappig uit, maar voor de spieren en gewrichten van je hond is dit gevaarlijk.


Tip 5: Vaseline op de voetzolen

Bij sneeuw en ijzel wordt er volop gestrooid op de wegen. Dit strooizout kan zorgen voor pijnlijke voetzolen van je hond wanneer dit met kloofjes en wondjes in aanraking komt. Ook kan dit ertoe leiden dat je hond aan zijn voetzolen gaat likken en dit strooizout binnen krijgt. Om pijn en ongemak te voorkomen kun je de voetzolen van je hond voor de wandeling insmeren met vaseline. Na de wandeling kun je de voetzolen met een doekje afdoen, waardoor je hond minder ongemak ervaart en het zout niet kan aflikken.


Tip 6: Maak kortere wandelingen

Met je hond in de sneeuw spelen is natuurlijk ontzettend leuk. Maar door lange tijd in de sneeuw en kou te verblijven, kan dit leiden tot onderkoeling. Om dit te voorkomen kun je beter meerdere kortere wandelingen maken, dan één lange wandeling. Zo heb je toch plezier en blijft het winterweer voor jullie beiden leuk.


Tip 7: Lees je hond

Kijk goed naar de lichaamstaal van je hond om te zien of hij het koud heeft. Staat hij wat ineengedoken, te trillen of wil hij überhaupt niet verder lopen? Dan heeft je hond het koud en is het tijd om naar binnen te gaan.


Tip 8: Een warme jas

Over jassen voor honden zijn de meningen verdeeld. Toch hebben een hoop honden baat bij een extra laagje kleding. Zeker wanneer de temperaturen tot onder het nulpunt dalen. Dus heeft jouw hond een korte, dunne vacht? Merk je dat je hond het snel koud heeft? Geef hem dan een lekker warm jasje.


Tip 9: Goed afdrogen

Ben je net buiten geweest met je hond en is hij nat of vochtig? Droog hem dan even goed af. Met een natte, koude vacht warmt je hond namelijk minder snel op. Daarnaast stimuleert het de bloedsomloop wanneer je de hond afdroogt, waardoor hij sneller opwarmt.


Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips en kun je samen met je hond genieten van het winterweer. Ik wens jullie samen veel plezier en doe voorzichtig!



156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page